Від Міддла До Engineering Manager За Три Роки, Або Чому Зробити Стрімку Кар’єру В It Може Не Кожен Досвід Розробника Innovecs

Думаю, що усі мікроменеджери — це така собі корпоративна школа минулого, яка зовсім скоро піде на пенсію, і на світі стане легше жити. У моїй команді є як випускники ІТ-спеціальностей, так і розробники без університетського диплому. Є ті, які завершили курси з програмування, й ті, які вчилися самостійно по відеоуроках на YouTube. Усі вони професіонали завдяки своєму бажанню працювати, а не завдяки диплому чи сертифікату. У мене  немає завершеної освіти чи спеціалізованих курсів, лише багато практики. Можна роками працювати одним-єдиним розробником на проєкті, розвиватися, але без супердосвідченого ментора ці знання бувають дуже хаотичними.

Чи складно стати Tech Lead

Як на мене, найважче у цій ролі справлятися із безвідповідальністю інших. Завжди треба стежити за моральним станом людей у команді, щоб усім було цікаво працювати, а обов’язки відповідали можливостям, щоб люди бачили перспективи росту. Щоб навчитися мотивувати людей, треба мати досвід спілкування. Час від часу проводити one-to-one assembly з членами команади, цікавитися статусом завдань та можливими блокерами.

Які Gentle Abilities Потрібні Team/tech Lead

Recruiter займається пошуком і підбором персоналу. Тому для рекрутера важливо не просто знайти кандидата, а й вмовити його пройти співбесіду, оскільки часто вакансій більше, ніж кандидатів, особливо на рідкісні позиції. Найчастіше люди приходять на ці посади після того, як попрацюють на інших IT-позиціях (розробниками, тестувальниками, бізнес-аналітиками тощо). Випадки переходу відразу на менеджерську позицію в IT є, але їх значно менше. Так буває, якщо кандидат уже мав солідний управлінський досвід в іншій сфері (фінанси, продаж тощо).

Чи складно стати Tech Lead

Пізніше, коли з’явилася потреба розширювати команду і призначати лідерів напрямків і менеджерів, мене вже офіційно закріпили на цій позиції. Мені подобається заохочувати людей думати, що кар’єрне зростання — не означає успіх. Іноді це передбачає здобуття нових навичок або роботу в інших вертикалях чи галузях. Проте, навколо цієї професії завжди точилися певні розмови, непорозуміння та упередження. Серед людей не дотичних до галузі інформаційних технологій, ширяться міфи, що посада тестувальника — найпростіший шанс потрапити у цю сферу.

Можливості Для Кар’єрного Зростання It-рекрутера

— Так, гадаю, зараз слушний час почати IT-бізнес. План зростання на найближчий рік становить 8%, або $320 млрд. Займатися варто тим, у чому непогано розбираєшся. Я експерт у побудові серверних систем і відкрив би консалтинг-компанію за цим напрямком. Якби жив в Україні, будував би сервісну компанію, орієнтовану на західні ринки.

Однак цю експертність складно продавати замовникам, тому досить низька стеля зарплат, на відміну від архітекторів, які добре знаються на предметній галузі. Системні адміністратори можуть налаштовувати комп’ютери, а можуть – сервера, на яких хостятся високонавантажені системи. Відповідно, рівень кваліфікації теж буде відрізнятися.

Обговорюють Зараз

З технічного погляду я робив би ставку на роботу з даними та хмарні технології. Звісно, як завжди потрібні фахівці з JavaScript, Python, Java і автоматизованого тестування. Можуть бути й додаткові рівні підтримки — їх наявність залежить від складності продукту. Служба підтримки — це люди, які спілкуються з кінцевими користувачами телефоном, у месенджерах або через e mail і допомагають їм розібратися з продуктом. Для того, щоб створити ІТ-компанію, вам потрібно 2 групи знань. Бізнес-аналітик бере ідею у замовника і транслює її розробникам – пояснює їм все детально, пише ТЗ, робить Mock-up, перевіряє, чи вимоги не суперечать існуючому функціоналу і т.д.

  • З часу, коли я приєдналася до команди SmartyAds, багато що змінилося в компанії, ми реструктурували та реорганізували команду.
  • У мене  немає завершеної освіти чи спеціалізованих курсів, лише багато практики.
  • Деякі хотіли б лишатися на тій же позиції, з тими ж обов’язками, але заробляти більше.
  • Він стежить за взаємодією всередині команди й оптимізує всі процеси, щоб покращити загальну ефективність.
  • Тому фахівець може більше йти в одну чи іншу із цих областей.

Пробував себе у різних напрямках проєкту, покривав і сфери менеджменту. Я часто працював з Data Science, але сам не робив цього. Мені пощастило мати досвід у консалтингу, бо мав нагоду займатися різними проєктами й у різних галузях. Я не відчуваю, що мені чогось бракує з досвіду Individual Contributor’а, бо багато чого навчився. Впевнений, що на цьому шляху я написав якийсь жахливий код. І мені шкода тих, хто змушений його зараз підтримувати.

Стануть у пригоді навички організатора подій та певні знання PR — як правильно подавати новини, викликати максимальний резонанс, працювати зі ЗМІ, на форумах тощо. Зазвичай це робить одна людина, тому що потреби продумувати окремо UX та UI немає, оскільки ці поняття дуже суміжні. Добре, якщо архітектор знає добре і предметну область, і архітектуру. Тому фахівець може більше йти в одну чи іншу із цих областей. Я порадив би на знання предметної області, але це питання неоднозначне, тому що знати добре архітектуру архітектор теж зобов’язаний.

Чи складно стати Tech Lead

Також у цій ролі ти можеш бути наставником для новачків, які потребують гайдингу та онбордингу. Бізнес-консультант Джим Коллінз понад п’ять років аналізував проривні компанії на кшталт Gillette і Philip Morris. Він пояснив, чому одні організації здійснюють прорив, коли інші стоять на місці. tech lead вакансії Автор розповідає про головні принципи HR, рівні лідерства, особливості кадрової політики великих компаній і кейси, які допомогли брендам просунутися «від хорошого до величного». Портал DOU.ua 2020 року опублікував дослідження зарплат тімлідів та інших IT-спеціалістів в Україні.

Повідомити Про Помилку

Будь-яке висміювання чи приниження навичок членів команди прямопропорційно впливає на ваш спільний результат. Тому важлива риса Team/Tech Lead і менеджера будь-якого рівня — це бажання допомогти команді, підсилити її й спостерігати за ростом кожного. Трапляються випадки, коли Senior-розробник вже впродовж п’яти років працює в одній компанії й нічого не змінює, бо йому так комфортно.

Це коли вмієш зіставляти інформацію з різних джерел і ухвалювати ефективні організаційно-технічні рішення, координувати роботу. Тепер ви розумієте, чому не так багато компаній, заснованих розробниками. Дуже багато хто кидає такий бізнес і йде назад у найм, тому що своя компанія — це довго, складно і боляче по грошах. Архітектор повинен ідеально розуміти предметну область, знати, як її автоматизувати, які проблеми і як вирішуються з допомогою технічних засобів.

Чи складно стати Tech Lead

Зрештою, я також маю підтримку і менторство, якщо виникають складнощі з новим аспектом у проєкті. З будь-якими технічними чи організаційними питаннями можу звернутися до Delivery Manager. Якщо чогось не знаєш, вперше зіштовхуєшся та маєш сумніви щодо правильного рішення — це нормально йти та https://wizardsdev.com/ просити пораду. Додам, що на мою думку, найважливішим фактором кар’єрного й професійного росту розробника є освіта. Без базової освіти усі інші фактори не такі актуальні. Далі, звичайно, важливий особистий досвід, менторство досвідчених колег і робоче середовище, де ти можеш розвиватися.

Чи складно стати Tech Lead

Якщо у вас техлід то такий такий собі старший сініор , що фіксить баги на продакшені — то lead з назви посади можна прибирати, бо ніякого management в посаді нема. Краще якось назвати staff software engineer чи ще якось. Як і в кар’єрному рості до рівня менеджера, так і в професійному від Middle до Senior, я завжди раджу брати на себе більше відповідальності. Якість виконаної роботи цілком на його совісті. Сеньйор відчуває відповідальність, має глибоку технічну експертизу й усвідомлення того, як можна масштабувати технічне рішення. Четвертий архетип — Product Engineering-менеджер.

Саме тоді багато компаній роблять помилку, намагаючись призначити на позицію тимліда старшого розробника (оскільки він більше за всіх розуміється на технології). Як показує практика, не кожен розробник бажає та згоден навчати, гайдити та комунікувати, а це — основне завдання тимліда. Наприклад, буває проблема у тому, що професіоналу бракує певних навичок або його час займають якісь додаткові функції. Буває, що проблема криється у самому продукті та специфічною складністю роботи над ним. Необхідно виявляти справжню причину проблеми та цілеспрямовано працювати над її вирішенням.

Мені траплялися Engineering-менеджери, яких можна вважати хорошими менеджерами, але не  обов’язково вони є чудовими лідерами. Вам підійде цей напрям, якщо ваші сильні сторони — логіка й аналіз, плюс у вас є базові знання з маркетингу. Тут до роботи Scrum master додається планування, управління ризиками, нерідко — управління людьми, їх мотивація, розробка персональних планів розвитку тощо. Цей шлях закінчується міжнародно-визнаним експертом у якійсь галузі. Такий фахівець читає лекції, приїжджає як експерт-консультант в інші компанії, легко вирішує складні архітектурні питання тощо. Наприклад, Роберт Мартін — він дійшов до піку дорогою Експерта.